7 Ocak 2015 Çarşamba

Moskova'da aile & çocuk / Family&child in Moscow

Bir aile ve özellikle de anne olduktan sonra gittiğim her yerde aile hayatı ve çocukların yaptıkları, ilgilendikleri konular daha çok ilgimi çekmeye başladı.. Herhalde aranızda anne baba olanlarınız da aynı şeyi düşünmüşsünüzdür. Ve sonra aslında daha önce farkedemediğim birçok şeyi çocuk sahibi olunca farkettiğimi anladım.. Moskova'da kaldığım kısa süre zarfında aileler ve çocuklar hakkında izlenimlerimi sizlerle de paylaşmak istedim.

Aile hayatı Moskova'da bitmiş durumda, özellikle çok içki kullanımı aile hayatına büyük zarar veriyor. Örneğin akşam bir araya gelen aileler çok fazla içki tükettikten sonra birbirinin eşlerini alıp gidebiliyor veyahut kavga edebiliyorlar. Eşinle otururken birisinin gelip seni dansa kaldırması olağan şeylerden.


Moskova parkları
Çocukların tüm sorumluluğu büyük oranda kadınlar üzerinde, rus erkekleri çocuğun sorumluluğundan kaçıyor. İnsanlar çocuk dünyaya getirmek yerine köpek sahibi olmayı tercih ediyor. Parklarda sabah-akşam 2-3 köpekle gezinti yapan insanlar dikkatimi çekti. Hatta bazıları; “çocuk büyüyünce ailesini bir kenara atıyor, ama köpekler ölene kadar sadık kalıyor” diyor. Putin, bunun önüne geçmek için 2. çocuğa 10 bin dolarlık çek veriyormuş. Biz de mi Rusya’ya yerleşsek acaba? :) Aileler bu parayı, çocuğun ihtiyaçları için veyahut ev ve araba kredileri için kullanabiliyormuş. 

Çalışan anneler doğuma 3 ay kala doğum iznine ayrılabiliyor ve doğumdan sonra 18 aya kadar tam maaş alıyorlarmış. Hatta doğum öncesi izne ayrıldıklarında 6 aylık maaşları ihtiyaç olabilir diye peşin olarak ödeniyormuş. OH MY GOD!! (Ülkemizde doğum izni  hala 6 aya bile çıkamazken, çocuk başına 30 TL ücret ödeniyor). Putin, aile hayatına zarar veriyor diye kumarhanelerin olduğu büyük bir merkezi tamamen kapatmış ve buraların alış-veriş merkezi yapılmasını sağlamış.

Arbat Caddesinden
Çocuklar için kışın bile dışarıda oynayıp eğlenebilecekleri çok yer var. Ülkemizin küçük şehirlerinin en büyük sorunlarından biri de çocuk için kışın hayatın bitmesi ve çocuğun eve tıkılmak zorunda kalması.. Çünkü kapalı çoğu yerde çocuğa ayrılmış bir eğlence mekanı bulunmuyor. Rusya’da herhangi bir alışveriş mekanında veya mağazada bile çocuk için bir faaliyet alanı var. En basitinden Kızıl Meydan ve Arbat Caddesi bile her saat canlı. Meydanda çocuklar için eğlenceli gösteriler, balon satan ve fotoğraf çektiren palyançolar, danslar, resim yapan, gitar çalan insanlar bulunuyor. Yakın zamanda çocuklar için kar üstünde resim yapma yarışması bile düzenlenmiş. 



Her yer yemyeşil olduğu için zaten park, gezinti alanı sorunu yok durumda. Putin dünyanın en yeşil şehirlerinden birini planlamış ve korumuş.. Helal olsun demek lazım çünkü her yer orman ve yemyeşil gerçekten de..




Burada çocuk büyütmek ahlaki bakımdan zor olsa da, çocuğun eğitimi için çok fayda sağlayacak etkinlikler bulunuyor. Aile hayatının devamlılığı ve huzuru için de insanın dini inancı ve hayata bakış açısı önemli. İnşallah gelecek nesiller adına güzel bir gelecek inşa edebilirler..

Sevgilerle..

Tüm resimler bana aittir.

2 yorum:

  1. işte ben böyle yazıları çok beğeniyorum.bilgilendirici, açıklayıcı. siz yazmaya devam biz de okumaya :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekürler esra hanım..sizler okudukça bende mutlu oluyorum
      sevgilerle..

      Sil