3 Kasım 2014 Pazartesi

Washington D.C. gezmesi..


Smithsonian Müzeleri
(http://washington.org/topics/attractions)
New jersey'i Washington gibi merkezi bölgelere yakınlığı sebebiyle ayrı bir sevdim diyebilirim..Yakın dediysek çok da yakın değil tabi. Sadece 4 saat:) İki bebekle yine yollardayım. Kızım Ayşe araba yolculuğunu çok severken, oğlum Tarık ise bir o kadar araba yolculuğundan nefret ediyor:(Tabi bu uzun yolculuklarda benim ön koltuğa geçme şansım hiç yok. Arka tarafa çocukların bebek koltuklarının arasında azıcık kalan yer olan "makam koltuğu" ma geçiyorum:))

Yolculuklar benim için ayrı bir yere sahip. Önceden halihazırdaki bavulum belli bir yerde bekler. Acil durumlarda içine çocukların yedek kıyafetlerini de koyar yola çıkarım. Hemen arabaya yerleşince gps açılıp -çünkü yol sistemi çok karmaşık- gideceğimiz yeri ayarlıyoruz ve yola koyuluyoruz. Washington, Amerika'nın başkenti olması sebebiyle herhangi bir eyalete bağlı değil. Columbia bölgesi içinde yer alıyor. Washington yolu oldukça keyifli. Her yerde ormanlar var. Tabi Amerika'da neredeyse her yer orman. Giderken dinlenme alanları, yol kenarında arabasında uyumak isteyenler için cep parklar ve kahve mola yerleri mevcut. Mola yerleri, bizim başımıza geldiği gibi yolunuzu kaybetmenize neden olmasın. Çünkü mola dönüş tabelasından sonra en az 5 mil daha ormanların içinde dolanıyorsunuz. Sonra da hangisi şuraydı buraydı derken bir bakmışsınız kaybolmuşsunuz. Allahtan Amerika'da Türkiye'deki gibi bir yere giden bir tane yol yok. Kaybolsanız dahi sizi istediğiniz yere götüren bir kaç alternatif yol var. 

Yol boyunca devamlı paralı yollardan geçtik. Bu kadar paralı yola başka hiç bir yere giderken rastlamadım. Yol boyu gidiş-geliş yaklaşık 60 dolar yola verdik diyebilirim. Eğer arabanızda "easy pass" varsa bu yol ücretlerini yolda nakit ödemiyorsunuz, yaklaşık bir ay sonra kredi kartınıza yansıyor.

Geldik Washington'a.. Epey bir yorgunluktan sonra, arabayı bir kapalı otoparka parkedip hemen Beyaz Saray'a doğru bebek arabalarıyla yürümeye başladık..Tavsiyem arabayı sizde en yakın merkezde bir iş merkezinin otoparkına park edin. Zira burda otopark ücretleri çok pahalı. Eğer isterseniz Hop on-Hop off Sightseeing gezi otobüsleriyle turlara da katılabilirsiniz. Arabadan iner inmez zaten etrafınızı katılmanız için kuşatıyorlar. Biz yürümeyi daha çok sevdiğimiz için National Mall denilen yeşil alanlar etrafında çocuklarla oynayarak yürüdük.

Beyaz Saray civarında İncil 
anlatmaya çalışan bir misyoner
Beyaz Saray (White House) deyince daha bir görkemli bişey beklediğimi söylemeliyim. Filmlerde sanki daha gösterişli kalmış aklımda. Oysa gerçekte Beyaz Saray denilen yer etrafı parmaklıklarla çevrili, halkın arka tarafında caddesinde yürüdüğü basit bir köşk..Tabi etrafında güvenlik bekliyor. Arada sırada Obama'ya mesaj iletmek için parmaklıklardan atlayıp geçmeye kalkanlar oluyormuş:) Fakat parmaklıkların önünde fotoğraf çektirebiliyorsunuz. Etrafta ise dünyanın her yerinden gelmiş turistler var. Bağıra çağıra İncil anlatmaya çalışan bir misyoner ise çok dikkatimi çekti..

Ramazan Bayramı'nın bu güne denk gelmesi de ayrıca çok güzel bir tevafuktu. Türkiye'den herkes bayramda ne yaptınız falan diye sorunca "Obama'yı ziyarete gittik. Tabi Michelle Obama, gel otur labne peyniri yiyelim falan dedi amma bizim vaktimiz yoktu kalamadık:))" diyerek konuya açıklık getirdik..:)) Ama Obama'nın Beyaz Saray'a inerkenki helikopterini görme ve fotoğraf çekme fırsatımız oldu..

Beyaz Saray arkası (White House)


Obama Beyaz Saray'a helikopteri ile iniyor..
Washington'a paralı yollara rağmen gitmeye değecek en önemli şey kuşkusuz tüm müzelerin ücretsiz olması:)) Bu çocuklar ve bizim için çok keyifli idi.  Dünyanın en büyük müzesi olan tüm müzelerin birleştiği Smithsonian Müzeleri burda. "Müzede Bir Gece 2" filminin çekildiği Smithsonian Enstitüsü (Smithsonian Institution)' nde ise tüm Amerikan tarihi anlatılmış. Burası bilgi ve araştırma merkezi olarak kullanılıyor.

Ulusal Doğa Tarihi Müzesi 
Bence en güzel müze, çocukların da çok hoşuna giden Ulusal Doğa Tarihi Müzesi (National Museum of Natural History) idi. Gerçek hayvanların içlerini doldurarak çok gerçekçi hayvan siluetleri oluşturulmuş. Gezmesi epey bir vaktinizi alıyor haberiniz olsun..Bunun dışında Havacılık ve Uzay Müzesi, Amerikan Ulusal Tarih Müzesi gibi daha birçok müze bulunuyor.
Arkasındaki ayıyı
 farketmeyen kızım:)


Ulusal Doğa Tarihi Müzesi

Müzelerden sonra herkesin önünde fotoğraf çektirdiği Washington Anıtı (Washington Monument) 'na gittik. Dünyanın en uzun anıtı olduğu söyleniyor. Bu anıtın biraz ilerisinde ise Abraham Lincoln Heykeli ve Lincoln Anıtı yer almakta. Ayrıca İkinci Dünya Savaşı Anıtı, Kore Savaşı Anıtı gibi birçok anıtı da burada bulabilirsiniz.

Washington Anıtı'ndan Amerikan Kongre Binası (Capitol)'nı da görüp fotoğraflar çekebilirsiniz. Amerikan Kongre Binası'nı ilk gördüğümüzde Beyaz Saray zannetmiştik. Çünkü Beyaz Saray'dan daha ihtişamlı..Burada senato ve temsilciler meclisi yer alıyor.

Washington Monument

Capitol Uzaktan Görünüş

Capitol (Amerikan Kongre Binası)
(http://living-in-washingtondc.com/closestmetro-capitolbuilding.php)

Bunlar dışında Washington'da gezilecek yeşil alanlar, Washington Anıtı'nın arkasındaki Reflecting Pool denilen havuz, Botanik Bahçesi, Hayvanat Bahçesi, Georgetown, Pentagon da görülmesi gereken yerlerden bazıları..

İyi gezmeler..




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder