30 Ekim 2014 Perşembe

Amish Country/Lancaster hakkında..

Lancaster, Pensilvanya'nın güneyinde Amiş, Mennoit gibi bazı dini grupların yaşadığı Amerika'nın en eski şehirlerinden birisidir. Lancaster Amish Country, bu dini grupların merkezlerinden biri olmasının yanında, geniş tarım alanları, çeşitli aktiviteleri ve doğal ürünleri ile de bilinmektedir. 

Lancaster-Amish Country'de tarıma dayalı 
teknolojiden uzak hayat..
Amish Country de yaşayan dini gruplar, Hristiyanlığın Anabaptist hareketiyle 4 gruba ayrılmışlar. İlk başlarda Avrupa'nın Almanya, İsviçre vb. birkaç ülkesinde yaşamış fakat eziyet görerek Amerika'nın çeşitli bölgelerine göç etmişler. Dinler tarihçisi eşim Resul Çatalbaş'ın (www.resulcatalbas.com) Anabaptist hareket konusundaki çalışması kapsamında bunlar Amişler, Mennoitler, Hutterciler ve Kardeşler gruplardır. Bu gruplar dini inanışları gereği teknolojiyi reddeder, elektrik, telefon, televizyon, tarım makinaları vb. gibi medeniyetin getirdiği çoğu şeyi yaşayışlarına zarar vereceği düşüncesiyle kullanmazlar. Evlilik çok kutsal kabul edilip, boşanma yasaktır. Lakin anlaşamayan çiftler varsa ayrı evlerde yaşayıp yine evli kalırlar. Otomobil, traktör gibi elektronik araçları reddedip, at arabaları, pedalsiz bisiklet kullanırlar. Eğitim konusunda sadece 8.sınıfa kadar eğitim görüp daha sonra evde eğitim görmektedirler. Onları diğer Hristiyan gruplardan ayıran temel özellik doğuştan vaftizi reddetmeleridir. 16-25 yaşlarında kendi isteklerine göre vaftiz olurlar. O nedenle ilk zamanlar kafir kabul edilip zulüm görmüşlerdir.


Lancaster'da at arabası (buggy) 
Kendi izlenimlerime göre Amişler, insanların bildiklerinin aksine tamamen teknolojiyi reddetmiyorlar. Televizyon kullanmıyor fakat tarım makineleri, radyo vb. aletleri kullanıyorlar. Mennoitler, çok çocuk sahibi. Mennoit bir aileye yaptığım ziyarette 35 yaşındaki bayanın 7 çocuğu olduğunu ve daha 18 yaşlarında bir genç kız gibi göründüğünü farkettiğimde çok şaşırdığımı söyleyebilirim.. Bu insanlar en az 7 çocuk yapıyorlar. Doğum kontrolü inançlarında yok. 

Ziyaret ettiğim Mennoit aile
Çocuk eğitimi onlarda sadece evde anneleri tarafından yapılıyor. Bir de annenin uzayan upuzun tüylerini almadığını farkettiğimizde acaba bu kadar da teknolojiden uzak yaşamak doğru mu diye düşündük:)) Hutterciler, en katı inanışa sahip grup. Toplumdan ayrı bir koloni halinde yaşayıp, mal paylaşımı uygulayan grup. Onlara göre özel mülkiyet olmamalı ve huzur için herkes malını paylaşmalı. Ortak mülkiyet inançlarının temelini oluşturmakta. Kardeşler ise, genelde çoğu şeye evet deyip herşeyi reddetmiyorlar. Diğer gruplara göre daha esnekler.

Amish Country'de süt elde edilen inekler ve buzağılar..
Doğa ve hayvanlar çocuklar için 
en eğlenceli aktivite:)
Tüm bu gruplar Amerika'da farklılık oluşturduğu için Lancaster turistlerin ilgi odağı olmuş. At arabaları, insanların giyinişleri, tarım alanları ve doğa ve hayvanlar ile iç içe bir hayat, doğal ve organik ürünler bu bölgeye ilgiyi artırmış.

İnsanlar haftasonu meyve ve sebze bahçelerinde gezmek ve onları toplamak, tarihi evleri ve köprüleri gezmek, bu insanların fotoğraflarını çekmek için buraya geliyor. Tabi bu gruplar inançları gereği fotoğrafta çektirmiyorlar:) Biraz huzur ve çocuklarla bahçelerde gezinmek ve eğlenmek için ideal yerlerden.

doğal ve organik ürünler

Birde buradaki doğal ürünleri mutlaka alın derim. Keçi peyniri çok hoş tavsiye ederim.

Ayrıca buradaki sütü içtiğinizde sanki daha önce hiç süt içmemiş gibi hissedebilirsiniz. Bu süt ile yapacağınız ev yapımı yoğurt ise enfes...Kendim yaptığım için mutlaka sizin de yapmanızı tavsiye ediyorum. Çok kaymaklı ve farklı bir tat. Özellikle çocuklar için çok sağlıklı. Tereyağı, un, reçel vb. tüm ürünler buradaki küçük marketlerde bulunuyor.



        
En hoşuma giden konu ise hırsızlığın inançlarında yasak olması idi. Satış yapılan bir yerde kasada kimse yoktu ve insanlar ürünün parasını aldıktan sonra bırakıp gidiyorlardı ve kapıda resimde görülen "Thou shalt not steal (hırsızlık yapma)" yazısı çok ilginçti:) Daha ilginci ise insanların buna riayet etmesi.

Buradaki ilgimi çeken başka bir konu ise gerçek hayvanlardan yaptıkları süsler..Satış yapılan bir yerde turistik el yapımı ve Amish Country'i anlatan özel ürünler vardı.




                               

Bu grupların her birinin giyinişi farklı olmasına rağmen en çok gördüklerim erkeklerin sakallı olup bıyıksız olması, bayanların ise bazılarında kız çocukları da dahil başlarında küçük baş örtüsü / bone olması ve geleneksel elbiseleri idi. Bu halde çok sevimli görünüyorlar:))

                         

Sizde bir haftasonu için buradaki turlara veya aktivitelere katılabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için 
http://www.padutchcountry.com/index.asp bakabilirsiniz..

Tüm resimler bana aittir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder